Wat is een puppytest?

Een puppytest is een test waarbij pups worden blootgesteld aan een divers aantal prikkels. Tijdens deze test wordt er gekeken hoe de pups hierop reageren. Steeds meer fokkers kiezen ervoor om zo’n test te laten uitvoeren, maar waarom?

Vaak hebben fokkers zelf al een goed beeld van de verschillende karakters van hun puppy’s. Toch kunnen pups heel anders zijn als ze opeens in een vreemde omgeving zijn met een onbekend iemand. Het is van belang te weten hoe ze dan reageren, om zo de beste match tussen nieuwe eigenaar en pup te kunnen maken. Want ook de nieuwe baas zal initieel een onbekende zijn en het gebeurd maar heel zelden dat ze met een broertje of zusje verhuizen.

Het doel van de puppytest is dus om te kijken hoe goed pups om kunnen gaan met de aankomende verandering en hoe ze van nature zullen reageren op prikkels. Welke pup kan goed omgaan met nieuwe prikkels, heeft er totaal geen moeite mee en deinst nergens voor terug? Welke pup vind alles spannend, maar vanaf een afstandje samen de boze buitenwereld bekijken durft de pup wel? Deze waardevolle informatie komt uit een puppytest en gecombineerd met de informatie die de fokker heeft over het nestje kan de beste match met een nieuw thuis gemaakt worden.

Zo kan je je voor stellen dat een pup die heel onzeker en soms zelfs angstig is, veel zal hebben aan een eigenaar die de jonge hond hier goed in kan en wil begeleiden. Terwijl een stoere zelfverzekerde pup meer gebaat is bij een eigenaar die hier goed mee om kan gaan. Daarnaast kan er tijdens de puppytest gekeken worden of een pup een natuurlijke aanleg heeft voor een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van jachtinstinct voor mensen die graag een hondensport willen gaan doen waarbij geur een groot onderdeel is.